Wat doet Omega-3 visolie met je lichaam?

Omega 3-vetzuren zijn essentiële, meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam, net als vitaminen, mineralen en bepaalde aminozuren, niet zelf kan maken maar wel nodig heeft (en essentieel zijn) voor bepaalde belangrijke functies. De belangrijkste omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) komen voor in vette vis (zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis) en uiteraard in visoliesupplementen. Er zijn ook plantaardige alternatieven in de vorm van voedingssupplementen op basis van algenolie, die een bron zijn van DHA. Andere plantaardige voedingsbronnen kunnen alfalinoleenzuur bevatten, een ander belangrijk omega 3-vetzuur. Denk aan walnoten, pompoenpitten, lijnzaad en chiazaad.

Bekijk hieronder welke lichaamsfuncties u met de omega 3-vetzuren EPA en DHA kunt ondersteunen.

 

Een gezond hart

Het hart is een fascinerend orgaan. Het is een sterke spier die zo hard pompt dat het elke dag wel een tankwagen van zevenduizend liter zou kunnen vullen. In het lichaam pompt de hartspier het bloed door het bloedvatenstelsel. Een hele klus!

Op een hartvriendelijk menu staan groenten en fruit, plantaardige vetten (bijvoorbeeld olijfolie, lijnzaadolie en walnotenolie) en vette vis (bevat omega 3-vetzuren en vitamine D). EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart bij gebruik van minstens 250 mg per dag.

De weg naar soepel bewegen

Het skelet beweegt niet vanzelf, hiervoor zijn spieren en gewrichten nodig. Gewrichten zijn eigenlijk de scharnierpunten in het lichaam (bijvoorbeeld in de ellebogen, knieën, schouders en vingers). Deze bewegen soepel dankzij een kraakbeenlaagje en gewrichtssmeer. De trekkracht van spieren is nodig om het gewricht in beweging te zetten.

Om de gewrichten te ondersteunen kun je kiezen voor omega 3-vetzuren gecombineerd met kurkuma en vitamine C. Kurkuma helpt de gewrichten soepel houden en draagt bij tot sterke botten. Vitamine C speelt een rol in de normale collageenvorming voor de normale werking van kraakbeen en botten.

Houd uw cholesterol in evenwicht

Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Eigenlijk is er maar één cholesterol en toch spreekt men over goede en slechte. Bij de 'goede' cholesterol (HDL-cholesterol) is cholesterol gebonden aan het transportdeeltje HDL. HDL helpt om een teveel aan cholesterol uit het lichaam te verwijderen en HDL-cholesterol krijgt daarom de aanduiding van 'goed'. De 'slechte' cholesterol (LDL-cholesterol) is de vorm waarin cholesterol naar alle lichaamscellen vervoerd wordt (gebonden aan een LDL-deeltje). Wat de cellen niet kunnen gebruiken blijft in de bloedcirculatie hangen en kan bij hoge waarden afzettingen teweegbrengen. En dat verklaart de typering van 'slecht'.

Bijzondere voedingsstoffen zoals rood gefermenteerde rijst (rode gist rijst) kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde cholesterolspiegel. De monacoline K in rode gist rijst draagt bij aan het behoud van een gezonde cholesterolspiegel bij gebruik van 10 mg per dag. Rode gist rijst kan uitstekend gecombineerd worden met EPA en DHA, de omega 3-vetzuren die een gunstige invloed hebben op het hart bij een inname van minstens 250 mg per dag.

Alles voor onze kinderen

Omdat de hersenen in de eerste 20 levensjaren verdrievoudigen in grootte, is het belangrijk dat kinderen vis (leren) eten. De hersenen bestaan namelijk voor ongeveer 50% uit vet, waarvan de belangrijkste bouwsteen het omega 3-vetzuur DHA is. En dat komt vooral voor in vette vis. Ook op latere leeftijd blijft DHA belangrijk voor het functioneren van de hersenen. Hiervoor is minstens 250 mg DHA per dag nodig.

In de baarmoeder en tot ongeveer een leeftijd van vijf jaar hebben kinderen vooral behoefte aan het vetzuur DHA (en een klein beetje EPA). Vanaf zes jaar kan overgestapt worden op een product met meer EPA.

Eten voor twee

Eten voor twee is tijdens de zwangerschap niet nodig, maar het lichaam vraagt natuurlijk wel wat extra’s. De basis is gezonde voeding! Daarnaast is het verstandig om tijdens de zwangerschap extra vitamines te nemen, zoals vitamine D en foliumzuur.

Ook is het belangrijk om voldoende van het omega 3-vetzuur DHA binnen te krijgen. DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen bij de foetus en zuigeling die borstvoeding krijgt bij een extra inname van minimaal 200 mg DHA door de moeder, naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg EPA en DHA.

Voor het brein

In onze eerste levensjaren verdrievoudigd de grootte van ons brein. De hersenen stoppen rondom ons 20ste levensjaar met groeien. En ook al is het brein maar 2% van het lichaamsgewicht, zo’n 1,4 kilo, het verbruikt 20-30% van de dagelijkse calorieën. Niet zo gek, want de informatie in onze hersenen reist met een snelheid van 431 km per uur!

De hersenen bestaan voor ongeveer 50% uit vet, voornamelijk meervoudig onverzadigde langeketenvetzuren, waarvan de belangrijkste het omega 3-vetzuur DHA is. DHA is daarmee een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en helpt de hersenfunctie normaal te houden, bij een dagelijkse inname van 250 mg.

 

Bron: Minami.

 

Deel op social media