Moederschap & Bekkenbodemherstel

Na al het werk dat jouw lichaam heeft verzet om jouw kleine bundel van vreugde te creëren, zou je verwachten dat het een rustpauze verdient, maar jouw herstel na de geboorte is pas net begonnen.

Zowel vaginale als keizersnede geboortes kunnen een verwoestende uitwerking hebben op je bekkenbodem - de hangmatachtige structuur van spieren die een integraal onderdeel vormen van het ondersteunen van je interne organen - en het is noodzakelijk voor je gezondheid en welzijn om aan hun herstel te werken.

Waarom is bekkenbodemherstel zo belangrijk?

Je bent je goed bewust van een paar van de belangrijkste veranderingen die jouw lichaam tijdens de zwangerschap onderging, maar sommigen zijn misschien niet zo voor de hand liggend.

Losse Gewrichtsbanden
Zwangerschapshormonen maken jouw gewrichtsbanden los om het lichaam in staat te stellen de nieuwe baby tijdens de zwangerschap te huisvesten - wat tussen 12,5 en 17,5 kilo extra gewicht aan jouw lichaam kan toevoegen dat recht boven jouw bekkenbodemspieren zit. Het hebben van sterkere spieren om die gewrichtsbanden te helpen, zowel tijdens als na de zwangerschap, kan je beschermen tegen incontinentie, vaginale atrofie en zelfs verzakking als je ouder wordt.

Lekken
Toen je baby in de baarmoeder groeide, heeft hij/zij je bekkenorganen zoals de blaas en urinebuis uit de weg geduwd (zoals blijkt uit de sprintjes naar het toilet!). Na de bevalling keren die organen terug naar hun pre-babylocaties, maar ze kunnen een beetje hulp nodig hebben om daar te komen.
Tot 40% van de vrouwen - waaronder 16% die met een keizersnede zijn bevallen - zal na de zwangerschap enige incontinentie ervaren. Tijdens vaginale bevalling is dit geen verrassing, je bekkenbodemspieren moeten minstens 10 cm lang zijn en helpen je baby de wereld in te duwen.
Je bekkenbodemspieren helpen je urinebuis te openen en te sluiten en de urine uit je blaas te persen. Door deze spieren te versterken, kun je de kracht van jouw bekkenspieren terugwinnen en een toekomst vermijden waarin je je benen kruist wanneer je lacht, hoest of niest.

Gezonde Genezing
Jouw bekkenbodemspieren kunnen verzwakt of beschadigd zijn door duwen, en de spieren in jouw baarmoeder, baarmoederhals en vagina kunnen ook verscheurd zijn tijdens de bevalling. Alles moet genezen en die spieren moeten worden versterkt, zodat je op de lange termijn gezondheidsproblemen kunt voorkomen.
Door je bekkenbodem te trainen, kan de bloedcirculatie naar het gebied toenemen en de genezing van tranen of episiotomieën die je tijdens de bevalling hebt ervaren stimuleren, terwijl je ook flexibiliteit creëert in het nieuwe weefsel.

Vonkende Intimiteit
Een grote zorg voor veel nieuwe moeders is ervoor te zorgen dat hun lichaam kan terugkeren naar hun pre-baby vorm en conditie, wat bijdraagt aan hun comfort om opnieuw seks te hebben. Naast het ondersteunen van al je bekkenorganen, is je bekkenbodem ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor de strakheid van je vagina. Hoe sterker je bekkenbodem, hoe strakker je vagina en dat betekent verhoogde sensaties voor zowel jij als je partner tijdens seks. Sterkere bekkenbodemspieren zijn ook in verband gebracht met vaker voorkomende orgasmes!

Is bekkenbodemherstel moeilijk?
Je bent misschien al bekend met het gebruik van Kegel oefeningen om de bekkenbodem te versterken, maar je bent je er misschien niet van bewust hoe gemakkelijk deze oefeningen verkeerd kunnen worden uitgevoerd.
Velen gaan over op Kegel oefeningen om er zeker van te zijn het herstel niet te verwaarlozen in alle drukte als de baby eenmaal thuis is.

Kegelsmart en Laselle

Deel op social media